سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه گفت: ایران تقاضای عضویت ناظر در اتحادیه اوراسیا را ارائه کرده است که در ماه دسامبر در جلسه سران اتحادیه اوراسیا مطرح میشود و در آنجا عضویت ناظر به تصویب نهایی خواهد رسید.
به گزارش قدس آنلاین کاظم جلالی امروز (دوشنبه) در نشست هماهنگی برگزاری سومین نمایشگاه بین المللی تجارت با اوراسیا اظهار داشت: یکی از بزرگترین اهداف ما گسترش تجارت ایران با سایر کشورهای دنیا است، یکی از این اتحادیههای مهمی که تشکیل شده است اتحادیه اقتصادی اوراسیا هست که جمهوری اسلامی تلاش کرد روابط مناسبی را با اتحادیه داشته باشد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه افزود: موافقت نامه تجارت ترجیحی از پنج سال پیش تصویب و عملیاتی اجرایی آن آغاز شد، پس از آن مذاکرات مربوط به موافقتنامه آزاد را کلید زدیم. موافقتنامه تجارت آزاد در سال گذشته با حضور وزیر صمت وقت و نخست وزیر پنج کشور اتحادیه اقتصادی اوراسیا به امضا رسید که امیدواریم لایحه موافقتنامه را سریعتر تصویب کنند.
جلالی با اشاره به مزایای تجارت آزاد ایران با کشورهای اوراسیا، گفت: بیش از ۸۰ درصد از کالاهایی که بین ایران و روسیه مبادله می شود، مشمول لغو تعرفه هستند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه ادامهداد: اجلاس دیگر اوراسیا در دسامبر ۲۰۲۴ برگزار می شود که در آن مقامهای ارشد جمهوری اسلامی ایران حضور پیدا خواهد کرد که به توسعه روابط منجر خواهد شد.
وی با بیان اینکه برگزاری نمایشگاه ها به معرفی ظرفیت کشورها منجر می شود، یادآور شد: تاکنون ۲ دوره نمایشگاه اتحادیه اقتصادی اوراسیا برگزار شده است و سومین دوره آن امسال برگزار میشود.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه ابراز امیدواری کرد که امسال رویدادهای خوبی برگزار شود و شرکت های خارجی حضور فعالی در نمایشگاه داشته باشند.
سفیر ایران در روسیه اظهار داشت: قرار نیست مسیر راه آهن رشت آستارا تغییر کند و قیمت نهایی هم مشخص شده و بزودی قرارداد نهایی امضا میشود و آماده این هستیم که کار را نهایی کنیم. همچنین، روسیه در بحث سوآپ گازی هم با ایران کار میکند و مذاکرات در حال انجام و بخش اعظم آن به نتیجه رسیده است.
جلالی درباره عدم استقبال روسیه از ترانزیت کالاهای خود از مسیر ایران و ترجیح دریای سرخ به مسیر کشورمان برای انتقال کالا به هند اظهار داشت: باید بدانیم که امروز رقابتی بین کریدورها وجود دارد و وقتی موافقتنامه راهآهن رشت-آستارا را به عنوان اتصال کریدور شمال -جنوب را امضا کردیم اولین کشوری که موضع گرفت آمریکاییها بودند و حتما این اقدام به نفع ایران بود که کاخ سفید نسبت به آن چنین موضعی را گرفت.
وی با بیان اینکه در ترانزیت منطقه و در کریدورها باید سهم خودمان بیابیم، ادامه داد: برای افزایش سهم خود از درآمدهای ترانزیتی و حضور در کریدورها باید به کارهای خود سرعت ببخشیم و در کریدورها دنیا معطل ما نمیماند و باید تلاش کنیم که اقداماتمان هر چه سریعتر پیش بروند.
سفیر ایران در روسیه گفت: رییس جمهور کشورمان در سفری که به کازان داشت در این باره با آقای پوتین توافقاتی داشتند و میدانم شخص آقای پزشکیان این موضوع را به طور جدی پیگیری میکند و سفر من به ایران هم بیارتباط با توافقات ایران و روسیه درباره ترانزیت و کریدورها نیست.
جلالی افزود: در این باره با وزیر راه و شهرسازی جلساتی برگزار کردیم و مذاکراتی در این باره داشته باشیم تا به اجرای امور سرعت ببخشیم.
وی درباره تاخیر روسها در نهایی کردن قرارداد اجرایی راهآهن رشت-آستارا و اعلام قیمت نهایی این پروژه تاکید کرد: روسیه برای حضور در پروژه راه آهن رشت-آستارا کاملا تمایل دارد و باید اتصال راهآهنهای دو کشور برای تقویت کریدور شمال -جنوب انجام شود. بخشی از این تاخیر به این دلیل است که ایران در سال ١۴٠٣ با تغییر دولت مواجه شد و ۵-۶ ماه در اقدامات منطقهای تاخیر ایجاد شده اما با شکل گیری دولت جدید اجرای این پروژهها شتاب میگیرد.
سفیر ایران در روسیه ادامه داد: قرار نیست مسیر راه آهن رشت آستارا تغییر کند و قیمت نهایی هم مشخص شده و بزودی قرارداد نهایی امضا میشود و آماده این هستیم که کار را نهایی کنیم.
جلالی با تاکید بر اینکه روسیه وارد سرمایه گذاری در پروژههای انرژی ایران هم خواهد شد، گفت: روسیه در بحث سوآپ گازی هم با ایران کار میکند و مذاکرات در حال انجام است و بخش اعظم مذاکرات به نتیجه رسیده و نکات کوچکی در این مذاکرات مطرح شده که آنها هم در آینده نزدیک برطرف میشوند.
وی افزود: آقای پزشکیان در گفتوگوهایی که با آقای پوتین در کازان داشتند، پیگیر این موضوع بودند. درباره حجم سرمایه گذاری روسها در بخش انرژی ایران هنوز برآورد دقیق نداریم اما پروژه این است که خط انتقال گاز از سمت روسیه از آذربایجان به ایران کشیده شود.